Bu haftaki konumuz doğa yürüyüşleridir. Doğa yürüyüşleri günübirlik yapılan yürüyüşlerdir. Sabah başlar ve akşam biter.

Yeni bir haftaya merhaba. Gazetemizde yazı yazmaya başlamamın ana sebebi iş güvenliği uzmanı olarak sahada bilgi birikimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmaktı. Yaklaşık bir yıldır her hafta pazartesi günleri yazı kaleme aldım. Bir süre sonra aynı konuların tekrarı olmaya başlayınca yazmaya ara verdim. Bundan sonra yazılarımı iş güvenliği yanında dağcılık ve doğa sporları ile güncel konularda yazmaya devam edeceğim. 

Bu haftaki konumuz doğa yürüyüşleridir. Doğa yürüyüşleri günübirlik yapılan yürüyüşlerdir. Sabah başlar ve akşam biter. Doğa yürüyüşlerine son yıllarda talep artmakta ve dört duvar arasına sıkışan insanlar hafta sonları kendilerini doğaya atmaktadır. 1990 yıllarında büyükşehirlerde başlayan bu hareket dernek çatısı altında örgütlenerek doğa yürüyüşleri düzenlenmiştir. 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu kapsamında 2022 yılında bu dernekler dağcılık ve doğa sporları kulübü olarak il spor müdürlüğü tarafından tescillenerek spor kulübü unvanı almışlardır.

Günümüzde, doğa yürüyüşüne talebin artması ile bunu fırsat bilen dağcılık eğitimi almamış kişiler insanları doğaya çıkarmakta ve yürüyüş yaptırmaktadır. Bu insanlar genelde sosyal medyada örgütlenmekte ve arkadaş etkinliği olarak düzenlenmektedir. Sosyal medyada bolca doğada fotoğraf çektirip paylaşım yaparak insanları etkilemekte ve kendilerini dağcı ve doğasever olarak lanse etmektedirler. Doğaya çıktıklarında üç beş kilo metre yürüyüp ateş yakmaktalar ve üzerinde yiyecek pişirmekteler. Doğayı dinlemekten uzak müzik açarak açık hava partisi düzenlemektedirler. Doğaya zarar verdikleri gibi doğada yaşayan hayvanları da kendi evlerinde rahatsız etmektedirler. Ülkemizde bunlarla ilgili yasal düzenlenme bulunmamaktadır. Yürüyüş esnasında, yürüyüşe katılan birinin başına bir olay gelmediği sürece sıkıntı olmamaktadır. Yürüyüş esnasında düşme, donma gibi ölümlü bir durum yaşanması durumunda devlet ortaya çıkmakta ve doğaya çıkaranlara hesap sormaktadır. Olan doğaya çıkıp huzur bulacağım diye canından olan veya sakat kalanlara olmaktadır. 

Yürüyüş2

Vatandaş olarak hafta sonu veya hafta içi yürüyüş yapmak istiyorsak öncelikle dağcılık ve doğa sporu kulübü olup olmadığına bakmalıyız. İkinci olarak yürüyüş yaptıran kişinin Yürüyüş Liderliği kartı var mı ona bakılmalıdır. Hiçbir spor kulübü yürüyüş lideri olmadan yürüyüş yaptıramaz. Yürüyüş Liderleri aynı zamanda ilk yardımcı olmak zorundadır. Yürüyüş Liderleri Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun açtığı kamplı eğitimlere katılarak dağcılık antrenörleri tarafından eğitim almış ve eğitim sonunda sınavda başarılı olmuş kişilerdir. 

Yürüyüş Liderleri yürüyüş başlamadan önce kişilerin kıyafetlerinin yürüyüşe uygun olup olmadığını kontrol eder ve yürüyüş planlamasını ona göre yapar. Yürüyüş başladıktan yarım saat sonra yürüyüşe katılanların nefes alıp verişlerini kontrol eder ve kısa süreli mola vererek düzenli nefes almayan varsa nabız kontrolü yapar ve nefesi düzenli olmaması durumunda yolun başındayken yürüyüşü bıraktırır. Böylece kişide oluşacak kalp ve tansiyona bağlı sağlık sorunları önlenmiş olur. Yürüyüş Liderleri sorumluluğu yürüyüş başından başlar ve yürüyüş başladığı noktada biter.

Dağcılık ve Doğa Sporları Kulüpleri yürüyüş güzergâhlarını daha önceden planlar ve spor il müdürlükleri vasıtası ile valilik oluru alırlar ve kolluk kuvvetleri tarafından takibi yapılır.  Dağcılık ve Doğa Sporları kulübünde genel kural olarak yürüyüş başladıktan sonra sigara ve alkol içilmesi kesinlikle yasaktır. Doğada ateş yakılmaz.  Doğada ortaya çıkan çöplerini tekrar yanlarında getirirler. Doğada bulunan meyveleri tadımlık olarak tadarlar ve toplamazlar. Doğada yaşayan diğer canlılara bırakırlar. Doğada yalnız ayak izleri kalır.

Düzenli olarak doğa yürüyüşü yapmak isteyenler Dağcılık ve doğa sporları kulübüne üye olmalıdır. Üye olanlara, spor kulübü spor il veya spor ilçe müdürlüklerinden lisans çıkartmaktadır. Her yıl lisanslarını düzenli olarak vize yaptırmaktadırlar. Dağcılık ve Doğa spor kulüpleri üyelerine zaman zaman eğitimler vermekte ve Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun açtığı eğitimlerine göndermektedir. Doğa yürüyüşleri dağcılığın ilk basamağıdır. Dağcılık ilgi ve merakı olanlar kendilerine uygun alanlarda eğitim alarak kendilerini geliştirirler. Günümüzde en popüler olan kaya tırmanışı ve alpinizm yani yüksek dağ tırmanışlarıdır. 

Dağcılık ve Doğa Sporları birçok tehlikeyi barındıran bir spordur. Bu yüzden iyi eğitim almış ve eğitimli insanlarla doğa yürüyüşü yapılmalıdır. Yetkinlik belgesi olmayan kişilerin arkasından doğaya çıkılmamalıdır. 

Doğada kalın sağlıkla kalın.