Kurban Bayramı, sevdiklerimizle hasret gidereceğimiz birlikte sohbet edip güleceğimiz ve sosyal yardımlaşmayı amaçlayan dini bir gündür. Ama sağlık açısından dikkat etmemiz gereken konuları unutmayalım.

Merhaba güzel okurlarım. Yeni haftaya dinlenmiş ve pozitif başlamanızı diliyorum. 

Bugün Sevdiklerimizle hasret gidereceğimiz birlikte sohbet edip güleceğimiz  birgün. Kurban bayramı aslında sosyal yardımlaşmayı amaçlayan dini bir gündür. Kesilen kurbanın ardından yoksul ailelere dağıtılan etler sayesinde birçok insanın yüzünü güldüren mutlu bir gündür. 

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Ne kadar dengeli, sağlıklı,  düzenli beslenin desek de yediğimiz besinlerin çeşitliliği de önemlidir. Bu besinlerin nasıl pişirildiği,  hangi alanlarda muhafaza edildiği önemli unsurdur. 

Kırmızı et B6, B12, D vitamini içerir. İçerdiği besinler enerji deposu olduğu için zinde kalmamızı sağlar. Protein zenginliği sayesinde Vücutta kas oluşumunu destekler. Kurban bayramı et tüketiminin çok fazla olduğu zamandır. Neredeyse sabah, öğlen,  akşam yediğimiz yemeklerde mutlaka et vardır. Fakat etin sağlıklı olduğu kadar fazla tüketiminde de risk unsuru oluşturduğunu unutmayalım.

Kurban eti kesildikten sonra 12 ile 24 saat arası dinlenmesi gerekiyor. Kesildikten sonra hemen tüketmek yaptığımız yanlışlardan biridir. Anında tükettiğimizde etin sert olduğunu anlarız. Sert et hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik hatta ishale bile yol açabilir. Anında kesip yemek isteyenler mutlaka etin iyi pişmesine dikkat etmelidir. Ve az miktarda tüketilmelidir. Pişireceğiniz eti kısık ateşte yağı çok az kullanarak pişirelim. Fazla et tükettikten sonrasında oluşan Sindirim rahatsızlıkları için mutlaka Yoğurt,  ayran, yumurta, yeşillik tüketelim. 

En sağlıklısı tava, fırın, ya da sulu olarak pişirme olsa da biz Türk halkı asla mangaldan vazgeçmeyiz. Mangal yapacağımız zaman ateş ile arasında 15-20cm olması gerekir. İçecek olarak kefir tüketmek yararınıza olacaktır. 

Bayramlaşma esnasında sunulan gıdaları tüketirken dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle tansiyon, kolestrol, şeker gibi kronik hastalar şekeri çok az tüketmelidir. Tatlı ikramlarımda sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Kuru meyve, kuruyemiş tüketmekte yararınıza olacaktır. 

Dinlenmiş etin marinesi için Zeytinyağı kullanalım. Limon, sirkede ekleyebilirsiniz. 

Bugünlük bu kadar. Sevdiklerinizle birlikte mutlu, huzurlu, sağlıklı bayram geçirmenizi diliyorum. Sağlıcakla kalın.