Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) tarafından düzenlenen “Soykırım Yalanı ve Gerçekler: Cebelibereket’te Ermeni Olayları” konulu panel gerçekleştirildi. 
OKÜ Tarih Kulübünce koordine edilen “Soykırım Yalanı ve Gerçekler: Cebelibereket’te Ermeni Olayları” başlıklı panel, OKÜ 15 Temmuz Şehitler Amfisinde gerçekleştirildi. 
Ermeni Olayları ile ilgili fotoğraf sergisinin de yer aldığı etkinliğe OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tutar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinlik programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yürütücülüğünü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Kolutek’in yaptığı panelde, üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Şenay Atam ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Caner Çatal panelist olarak yer aldı.

Gastroenterit Uyarısı: Önlemler ve Tedavi Yöntemleri Gastroenterit Uyarısı: Önlemler ve Tedavi Yöntemleri

Bee088Eea2534A7D8Db819B273A29Fd0
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Mikail Kolutek, Ermeni Meselesi’nin tarihsel süreçte nasıl geliştiğine değinerek Ermeni Meselesi’nin kökenine ve nerede doğduğuna dair bilgiler paylaştı. 
Kolutek konuşmasında, ‘‘Ermeni Meselesi’ni anlamak için Şark Meselesi’ne doğru gitmek lazımdır ki aslında bu olayların kaynağı da budur. Osmanlı gazilerinin Gelibolu Yarımadası’na çıkmalarıyla başlayan Şark Meselesi, önce Türklere karşı Avrupa topraklarını koruyabilmek ve sonrasında da Türkleri Avrupa topraklarından atabilmek yönünde gelişmiştir.’’ dedi.
Etkinliğin panelisti olarak ilk sunumu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Caner Çatal, ‘’1909 Adana Ermeni Olayları’’, olaylar sonrasında bölgeye yapılan yardımlar ve halkın düştüğü zor durumlar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Caner Çatal, sunumunda ‘‘1909’da, Adana’da başlayan olaylar kısa sürede vilayetin tüm kazalarına sıçramış ve Cebelibereket Sancağı’nda çok büyük boyutlarda insanların ölmelerine, evlerini kaybetmelerine, okullarını ve mescitlerini kaybetmelerine neden olmuştur. Osmanlı Devleti ise ekonomisinin kötü olduğu dönemde bile kendi vatandaşlarına sahip çıkabilecek bir yeteneğe sahip olarak kendi vatandaşlarına sahip çıktığını göstermiştir.’’ ifadelerini kullandı.

75914F9290D34A3F980Cbe456Cba51A3
Etkinliğin diğer panelisti Doç. Dr. Şenay Atam, bugüne kadar üzerine pek çalışılmamış bir konu olan Ermenilerin, Ermenilere yaptığı zulümle ilgili sunumuyla etkinliğe katkı sundu. Doç. Dr. Şenay Atam ‘‘İki halk, yüzyıllardır barış içerisinde yaşarken ne oldu da olaylar bu boyuta dönüştü? Eski kaynaklardan yaptığım araştırmalarda, Ermenilerin sadece Müslüman halka değil; aynı zamanda, devletin yanında yer alan ya da bu olaylara karışmayan kendi vatandaşlarına da uyguladığı zulme dair binlerce belge olduğunu tespit ettim.’’ şeklinde konuştu.
Etkinlik, önemli bilgiler paylaşarak programa katkı sunan Doç. Dr. Mikail Kolutek, Doç. Dr. Şenay Atam ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Caner Çatal’a teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN