Bahar Dizisi Yeni Yayın Günü ve Saati Belli Oldu
Bahar Dizisi Yeni Yayın Günü ve Saati Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

Mevsim geçişlerinin etkisiyle soğuk algınlıkları artarken, vatandaşlar doğal şifa kaynaklarına yöneldi. Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan ıhlamur, aktarlarda yeniden vitrinlerde yerini aldı. Şifa deposu olarak bilinen ıhlamur, artan talep nedeniyle kilosu 1.500 TL’ye kadar yükseldi.
Aktarlar, ıhlamurun yanı sıra adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, kuşburnu ve hibisküs gibi bitkisel çaylara olan talebin de hava değişimleriyle birlikte arttığını belirtiyor.

Ihlamur Çayı (2)

“Ihlamur Yanlış Demleniyor” Uyarısı
Aktar Recai Doğanay, ıhlamurun faydasını korumak için doğru şekilde demlenmesi gerektiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Hava değişimlerinden dolayı insanlarda üst solunum yolu hastalıkları oluşmaya başladı. Bununla birlikte bitkisel ürünlere de rağbet oluyor. Kış çaylarına olan ilgi eylülde başlıyor, 6-7 ay sürüyor. Vatandaşlar, hava geçişleri ve soğuk havadan korunmak için uzmanların uyarısı ile en çok ıhlamura ilgi gösteriyor.”

Ihlamur Çayı (1)

Doğanay, ıhlamurun yanlış demlenmesinin yaygın bir hata olduğunu ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
“Eskiden sobanın üstünde kalan ıhlamur saatlerce kaynar dururdu. Bu yanlış bir yöntem. Ihlamurun taze içilmesinde büyük fayda var. Ihlamur yapılacaksa su, önce geniş bir tencere veya güğümde kaynatılmalı. Daha sonra ıhlamuru kaynamış suya atacaksınız. 2 dakika ateşte beklettikten sonra 15 dakika demlemeye bırakacaksınız. İçerisine diğer bitki çayları atılacaksa da yöntem böyle olacak. 15 dakika sonrasında ılık hale gelen ıhlamuru ister ballı ister sade olarak tüketebilirsiniz.”

Ihlamur Çayı (3)

Kış Çaylarında Fiyat Listesi
Ihlamurun kış çayları arasında en çok tercih edilen ürün olduğunu vurgulayan Doğanay, fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Şu anda çiçek ıhlamurun kilosu bin 500 TL’den satılıyor. Ihlamurun çiçeği ne kadar çok olursa rayihası da o kadar çok olur. En iyi ıhlamur, çiçeği açmaya başladıktan sonra toplanan ıhlamurdur. Erken veya geç toplanan ıhlamur pek iyi olmuyor. Kış çayı olarak kullanılan diğer bitkilerden adaçayı kilo 700 TL, hibisküs 600 TL, tarçın kilo 600 TL, zencefil ve zerdeçal kilo 400 TL, papatya kilo bin 100 TL ve hatmi çiçeği de bin TL’den satılıyor.”

Uzmanlardan Uyarı: Doğru Demleme Sağlık İçin Şart
Uzmanlar, ıhlamurun gereğinden fazla kaynatılmasının faydasını azalttığını, kısa süreli demlemenin ise bitkinin doğal yağlarını koruduğunu belirtiyor. Soğuk algınlıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıkan ıhlamur, kış aylarında hem lezzeti hem de sağlık yararlarıyla sofralardaki yerini koruyor.

Kaynak: İHA