Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde yetişen meşhur Bursa siyahı incirinde bu yıl hem hasat 25 gün gecikti hem de verim dramatik bir şekilde düştü. Yaklaşık 25 yıldır incir yetiştiriciliği yapan üreticiler, ilk kez bu kadar düşük bir rekolteyle karşılaştıklarını belirtiyor.

İklim Değişikliği Antalya'da İncir Rekoltesini Vurdu 4
Normal şartlarda 15 ton incir alınan bahçelerde, bu yıl sadece 3-4 ton civarında ürün elde edilebildi. Bu durum, incir üreticileri arasında hayal kırıklığı yarattı. İncir üreticisi Mesut Şanlı, bu düşüşün ana nedeninin hava şartları, iklim değişiklikleri ve uzun süren poyraz rüzgarları olduğunu ifade etti. Şanlı, "Devamlı 25-26 gün poyraz esti. Koruklar hep döküldü" diyerek yaşadıkları zorluğu anlattı.

İklim Değişikliği Antalya'da İncir Rekoltesini Vurdu (3)

Hasat Gecikti, Kalite Yüksek Kaldı
Geçtiğimiz yıl 11 Ağustos'ta başlayan incir hasadı, bu yıl iklim dengesizlikleri nedeniyle 7 Eylül'de, yani yaklaşık 25 gün gecikmeyle başladı. Verimdeki düşüşe rağmen, Ürünlü'de doğal yöntemlerle yetiştirilen incirlerin kalitesinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Sadece hayvan gübresi kullanılan ve kimyasal gübreden uzak durulan bu incirler, yüksek şeker oranı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Mesut Şanlı, "Bu yıl rekolte son 25 yılın en düşük rekoltesi fakat, kalite olarak oldukça yüksek" şeklinde konuştu. Bölgenin yüksek rakımı sayesinde incirler daha lezzetli ve aromatik bir tat kazanıyor.

Hamsi Şöleni Başladı: 7 Ton Ücretsiz Hamsi
Hamsi Şöleni Başladı: 7 Ton Ücretsiz Hamsi
İçeriği Görüntüle

Gelecek Yıla Umutla Bakıyorlar
Yaşanan büyük kayba rağmen üreticiler umutlarını kaybetmiyor. Mesut Şanlı, arıcıların umudunun hiç bitmediği gibi, kendilerinin de gelecek seneye odaklandıklarını söyledi. Sabahın erken saatlerinde incir bahçelerine giden üreticiler, olgunlaşan incirleri tek tek toplayarak boylarına göre ayırıyor ve satışa sunulmak üzere Antalya haline gönderiyor. İncirin bahçeden çıkış fiyatı, kalitesine göre 100 ile 120 TL arasında değişiyor.

Kaynak: İHA