Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sona erdikten sonra sosyal medyada paylaşılan görseller, sınav sorularının sızdırıldığı iddialarını gündeme taşıdı. 
ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, konuyla ilgili olarak "Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır" şeklinde açıklamada bulundu.
Adayların büyük ilgi gösterdiği bu sınavdan 10 saat önce, Türkçe ve matematik ağırlıklı 24 sorunun yurt dışı kaynaklı bir hesap tarafından Telegram'da paylaşıldığı kaydedildi. 

27 Temmuz Cumartesi  Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak? 27 Temmuz Cumartesi Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak?

118444 Yks Sorulari Sizdirildi Iddiasina Osym Den Aciklama Geldi 6665E079712C1Bu paylaşımlar, sınavda çıkacak sorular olduğu iddiasıyla birçok adayın erişimine sunuldu. İçişleri Bakanlığı da konuya dair bir açıklama yaparak, bazı paylaşımların 8 Haziran’da yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonrası sınavda çıkan 3 soru ile birebir aynı olduğunu ve bu soruların sınav bitiminden hemen sonra ÖSYM’den önce paylaşıldığını belirtti.
Telegram'da "AYK 2024 Sızdırılan Sorular" başlığıyla açılan hesapta, 2024-Araştırma Yeterlilik Testi (AYT) için 24 sorunun paylaşıldığı ve bu soruların sınavda çıkacağı iddiasıyla adaylara 3 bin TL karşılığında soruların tamamının ve cevaplarının satıldığı belirtildi. 
ÖSYM, sınavlar için 10 binden fazla uzmanın katkısıyla hazırlanan soru bankasında 1 milyonun üzerinde soru bulunduğunu ve AYT’de toplamda 120 sorunun sorulacağını ifade etti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Başdanışmanı Prof. Dr. Ergun Yolcu, iddialar üzerine yaptığı açıklamada, Telegram grubunda yayınlanan soruların ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait resmi internet sitesi soru havuzunda yer aldığını belirtti. 
Yolcu, "İlk tespitimiz bu yönde olup, sınav sonrası sorular tekrar karşılaştırılacaktır. Takip ediyoruz," ifadelerini kullandı.
ÖSYM Başkanı Ersoy, sınavın başarıyla tamamlandığını ve iddialar hakkında hukuki sürecin başlatıldığını vurguladı. Ersoy’un açıklaması şöyle devam etti: "YKS başarıyla tamamlanmıştır. Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır." 
 

Muhabir: Ümit KAHRIMAN