Tuz endüstrisi şirketlerinden Safir Tuz, ilaç sektörüne yönelik Kırıkkale’de hayata geçirdiği yeni nesil Aktif Farmasötik Tuz Üretim Tesisi ile dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.
Yerli ve milli üretim sağlayacak tesis, mekanik buhar sıkıştırma teknolojisiyle enerji verimliliği sunarken, tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Sıfır su tüketimi hedefleyen ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan çevreci altyapısıyla da dikkat çekiyor.
İlaç sektörü için kritik öneme sahip farmasötik sodyum klorürün (API) Türkiye’de yerli kaynaklarla üretimine katkı sağlaması hedeflenen tesis, yüksek kapasitesinin yanı sıra ileri teknolojilerle donatıldı. Çankırı ve Kırıkkale’deki kaya tuzu madenlerinden elde edilen ham tuz, burada en yüksek kalite standartlarında ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) çerçevesinde işleniyor.

İlk fazda yıllık 140 bin ton üretim kapasitesine ulaşan tesis, Avrupa’nın en gelişmişlerinden biri olarak öne çıkıyor. Safir Tuz böylece, “Türkiye’de GMP standartlarına uygun farmasötik dereceli tuz üreten ilk tesis” unvanını elde etti.
Safir Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özpınar, 40 yılı aşkın süredir sektöre öncülük ettiklerini belirterek, “2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırım seferberliği çağrısı üzerine Kırıkkale’deki işletmemize yatırım kararı aldık. Türkiye’ye istihdam sağlamaya söz verdik ve bu yatırımla sözümüzü yerine getirdik.” dedi.
Üretimlerinin yarısını ihraç ettiklerini, 60’tan fazla ülkeyle çalıştıklarını söyleyen Özpınar, Avrupa’da istikrarlı büyüme hedeflediklerini kaydetti. Sağlık sektöründe artan ihtiyaçlara dikkat çeken Özpınar, “Türkiye bu hammaddede yüzde 100 dışa bağımlıydı. Biz bu boşluğu gördük ve üretim kapasitemizi buna göre değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.

Kalite odaklı üretim ve tesislere entegre edilen demiryolu bağlantılarıyla lojistikte de avantajlı olduklarını vurgulayan Özpınar, farmasötik tuzların yüzde 99,9’un üzerinde saflığa sahip olduğunu söyledi. Bu ürünlerin enjeksiyonluk çözeltiler, serum ve göz damlaları gibi hassas formülasyonlarda kullanıldığını dile getiren Özpınar, GMP ve farmakope standartlarına uygun şekilde üretime başladıklarını aktardı.
Özpınar, “Aktif farmasötik tuz ile Afrika, Orta Doğu, Çin ve Avrupa başta olmak üzere dünya pazarına ulaşmayı hedefliyoruz. Yurt dışı bağımlılığı sıfırladık, Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Gelecekte kapasitemizi üç kat artırarak ihracata yöneleceğiz.” diye konuştu.





