Osmaniye’de, iş insanı Ali Demir tarafından Ceyhan Nehri kıyısında yaralı ve bitkin halde bulunan nesli tükenmekte olan Bayağı Balaban cinsi balıkçıl kuş, tedavisi ve beslenmesinin ardından doğal yaşam alanına bırakıldı.
Türkiye'de yalnızca Osmaniye Kuş Cenneti’nde görülen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan balıkçıl balaban, Ali Demir tarafından bulundu. 
Demir, yaralı kuşu kendi imkanlarıyla tedavi ederek yaralarına krem sürdü, yiyecek ve su vererek kuşu iyileştirdi ve sağlığına kavuşmasını sağladı.
İyileşen kuşu bulduğu yere geri bırakan Ali Demir, doğaya kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. 
Demir, "Bu nadir kuşu kurtarabilmek beni çok mutlu etti. Doğal yaşam alanına geri döndüğünde sağlıklı bir şekilde uçabildiğini görmek en büyük ödülüm oldu" dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 08 10 121140BAYAĞI BALABAN KUŞU ÖZELLİKLERİ 
Balaban kuş türünün bacakları bir hayli kısa, boyu ise 70 santimetre olmaktadır. Boynu kalındır ve uzundur. Aynı zamanda da gagası keskindir. Büyük bataklıklar içerisinde yaşamaktadır. Kendisine özgü bir ses çıkartmaktadır.
Bayağı balaban kuşuna Botaurus stellaris adı verilmektedir. Balaban kuşu esasen balıkçılgiller bir diğer ifade ile Ardeidae familyasına ait olan bir kuş türüdür. Tıknaz, büyük ve kahverengi bir görüntüye sahiptir. Bununla birlikte Botaurus lentiginosusa çok benzemektedir. 69 ile 81 santimetre uzunlukta, 100 ile 130 santimetre kanat açıklığına sahip olmaktadır. Genellikle yalnızdırlar ve balıkları, amfibileri avlamaktadırlar. Balaban kuş türü eğer görüldüğünü hisseder ise hareketsiz durmaktadır. Şafak ve gün batımı en aktif oldukları zaman dilimlerini kapsamaktadır. Suyun, kış aylarında donduğu bölgelerden güneye doğru göç etmektedirler.

OSMANİYE'DE SAĞANAK VE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ OSMANİYE'DE SAĞANAK VE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ekran Görüntüsü 2024 08 10 121345NEREDE YAŞAR?
Nesli tükenmekte olan ve aynı zamanda balıkçıl bir kuş çeşidi olan balaban kuşlarının yaşam bölgeleri sulak yerlerdir. Balık ile sazlıklarda yaşamakta olan böcek türleri ile beslenmektedir. Suya yakın olan alanlarda ve ormanın su altında kalmış olan kısımlarında görülmektedir. Genel olarak büyük göllerde, bataklıklar da ve sulak alanlarda yaşamaktadırlar. Bu kuş Türkiye’de sadece Osmaniye ilinde bulunan, Ceyhan nehri kıyısı Kuş Cenneti’nde yaşıyor.

Ekran Görüntüsü 2024 08 10 121231NASIL BESLENİR?
Balaban kuşları genellikle sulak alanlarda, sazlıklarda ve bataklıklarda yaşadıkları için burada bulunan yiyecekler ile beslenmektedir. Bu yiyecekler ise böcekler, balıklar ve amfibiler olmaktadır. Genellikle belli seviyede kalan ve sığlık meydana getiren yoğun bitki ve sazlık ortamlar içerisinde balaban kuşlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bataklık ve yoğun bitki örtüsüyle çevrili olan ovalık alanlar, insan eli ile veya doğal meydana gelmiş kanalların yoğun sazlıklar ile belirlenmiş güvenli alanında balaban kuşları saklanabilmektedir. Arada sırada saz kesimlerinin yapılmış olduğu bölgelerde görülseler de, normalde sık olan sazlıklarda sessiz bir hayat sürmektedirler. Delta ve su kanallarının deniz ile buluştuğu bölgelerde tuzluluk seviyesi yüksek suları tolere edebilmektedir. Havanın dondurucu olduğu dönemlerde aç balaban kuşlarını tatlı su olan bölgelerde av ararken görmek mümkün olmaktadır.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN