Mersin 75. Yıl Fen Lisesi’nde öğrenim gören üç lise öğrencisi, boğulma vakalarının önlenmesine katkı sunmak amacıyla “otonom cankurtaran simidi” tasarladı.

Yapay zeka destekli projeleriyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen TEKNOFEST’te “Ticarileştirme Potansiyeli Ödülü” kazanan gençler, cihazı geliştirerek seri üretime geçmeyi hedefliyor.

Sınıf öğrencileri Kuzey Üçkan, Buğlem Yalçın ve Ümmühan Aden Yıldırım, özellikle yaz aylarında artan boğulma vakalarına çözüm arayışıyla harekete geçti. Matematik öğretmenleri Alperen Çağrı Güler’in danışmanlığında okulun Yapay Zeka Sınıfı’nda yaklaşık sekiz ay çalışan öğrenciler, “LIFESEAVER” adını verdikleri otonom simidin prototipini üretti.

Cihaz, denizde ses, görüntü ve vücut sıcaklığı gibi verileri analiz ederek boğulma tehlikesi geçiren kişiyi tespit ediyor ve otonom şekilde olay yerine hareket ediyor. Aynı anda kurtarma ekiplerine bilgi göndererek müdahale sürecini hızlandırıyor. Boğulan kişiyi kavrayan cihaz, onu güvenli şekilde karaya çıkarabiliyor.

Otonom Cankurtaran

“Sistem çalıştığında, kişi karaya çıkabiliyor”
Takım kaptanı Kuzey Üçkan, cihazın pille çalıştığını ve sahada hızlı müdahaleyi hedeflediğini belirterek, “Sistem çalıştığında cihaz, boğulma tehlikesi yaşayan kişiye doğru yöneliyor ve onu kavrayarak karaya çıkarıyor. Olay yerine ulaşan ekipler de vakaya hızlıca müdahale edebiliyor,” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka ile desteklenen yeni nesil çözüm
Öğrencilerden Ümmühan Aden Yıldırım, geliştirdikleri ürünün hem ödül getirmesinden hem de farkındalık yaratmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Projemizi yapay zekayla birleştirerek yeni nesil bir cankurtaran simidi geliştirdik.”

Cihazın teknik özelliklerine değinen Buğlem Yalçın ise, “Termal harita sistemi sayesinde boğulma tehlikesi geçiren kişi ile deniz canlıları rahatlıkla ayırt edilebiliyor,” bilgisini paylaştı.

Cankurtaran Simit

“Ekip ruhuyla başardılar”
Projeye rehberlik eden danışman öğretmen Alperen Çağrı Güler, öğrencilerin ortaya koyduğu çalışmadan duyduğu gururu dile getirerek, “Bu projeyle hem bilimsel düşünme hem ekip çalışması becerilerini geliştirmelerine katkı sunduk. Bu başarı onların azmi ve kararlılığı sayesinde geldi,” dedi.

Genç girişimciler, aldıkları ödülle birlikte motivasyonlarının arttığını belirterek cihazı daha da geliştirerek yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Kaynak: AA