Kadirli’de bu yıl 15’incisi düzenlenen Aşık Feymani Şenlikleri, Türkiye’nin dört bir yanından halk ozanlarını bir araya getirerek türkü dolu bir gün yaşattı. Peki Aşık Feymani kimdir, İşte yaşam öyküsü ve eserleri…
Kadirli Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 15’incisi düzenlenen Aşık Feymani Şenlikleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen halk ozanlarının katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlik, hem halk müziğine gönül verenleri hem de yerel yöneticileri bir araya getirdi.
Protokolden Geniş Katılım
Şenliğe; Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Kadirli Kaymakamı Erdinç Dolu, Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Mert Olcar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, CHP İlçe Başkanı Enver Eker, İyi Parti İlçe Başkanı Mehmet Soğancı, Belediye Meclis Üyeleri, çeşitli kurum temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Vali Yılmaz’dan Anlamlı Mesaj
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Aşık Feymani, dertlerimizi, sevgimizi çok güzel anlatan çok büyük bir ozan. Söylediği bu güzel değerler hep var olsun, hep yaşasın” ifadeleriyle Aşık Feymani'nin kültürel mirasına dikkat çekti. Vali Yılmaz, şenliği organize eden Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Mert Olcar’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Aşık Feymani Kimdir? İşte Yaşam Öyküsü ve Eserleri…
Âşık Feymânî, gerçek adıyla Osman Taşkaya, 2 Mayıs 1942 tarihinde Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Azaplı köyünde doğmuş, Türk halk edebiyatının önemli temsilcilerinden biridir. İlkokul eğitimini köyünde tamamladıktan sonra öğrenimini sürdürememiştir. Genç yaşta şiire ilgi duymaya başlamış ve ilk şiirlerinde "Çoban Osman" mahlasını kullanmıştır. 1964 yılında rüyasında bir pirin kendisine "Feymânî" diye seslenmesi üzerine bu mahlası kullanmaya başlamıştır.
Âşık Feymânî, usta-çırak ilişkisiyle değil, kendi çabalarıyla yetişmiş bir ozandır. Ancak, kayınbabası Âşık Deli Hazım (Hazım Demirci), Âşık Hüdaî ve Âşık Kul Mustafa'nın etkileri onun âşıklığa başlamasında önemli rol oynamıştır. Manevi ustası olarak Karacaoğlan'ı kabul etmiştir.
Şiirlerinde güzelleme, koçaklama, taşlama, nasihat, mektup, destan ve devriye gibi türlerde eserler vermiştir. Atışmaları başarılı ve öğretici niteliktedir. Şiirlerinde tabiat, aşk, tasavvuf gibi temaları işlemiş; taşlamalarıyla da tanınmıştır.
Âşık Feymânî, 1968 yılında kendisi de bir âşık olan Fatma Hanım'la evlenmiş ve bu evlilikten üç oğlu ile bir kızı olmuştur. Hayatı boyunca birçok belgesele konu olmuş; "Ahu Gözlüm" türküsü ve hikâyesi filme dönüştürülmüştür. 2010 yapımı "Görünmeyen" filminde rol almıştır.
Âşık Feymânî'nin şiirleri çeşitli kitaplarda toplanmıştır. Bunlar arasında "Saz Şairlerinden Deyişler" (1968), "Ahu Gözlüm" (1989), "Sevgi Şehri" (2002), "Gönül Sarayı" (2006), "Zamanı Geldi" (2015), "Çukurovalı Âşıkların Hikâyeleri" (2018) ve "Barış Güzeldir" (2021) bulunmaktadır.
Âşık Feymânî'nin hayatı ve eserleri üzerine birçok akademik çalışma yapılmıştır. Prof. Dr. Erman Artun'un "Adana Âşıklık Geleneği (1966-1996) ve Âşık Feymânî" adlı kitabı, Hüseyin Uzel’in editörlüğünü yaptığı "Âşık Şiirinde Bir Mektep Adam Âşık Feymânî" (2018) ve Hatice Karınlı tarafından hazırlanan "Âşık Feymânî’nin Hayatı Sanatı ve Hikayeciliği" (2022) bu çalışmalardan bazılarıdır.
Yaşarken adına şenlikler düzenlenen ender sanatçılardan biri olan Âşık Feymânî için 1997 yılından beri Osmaniye ve Kadirli'de "Âşık Feymânî Şenlikleri" düzenlenmektedir.
Hâlen Azaplı köyünde yaşamını sürdüren Âşık Feymânî, Türk halk edebiyatının yaşayan efsanelerindendir.