Hatay’ın Arsuz ve Samandağ ilçelerinde, tohuma bırakılan maydanoz çiçeklerinden elde edilen özel bal için coğrafi işaret süreci başlatıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğinde yürütülen “Yeşil Balın Özü, Hatay’ın Maydanozu” projesi kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.
Maydanoz balı, bölgedeki arıcıların ilkbahar sonunda tohuma bırakılan maydanoz tarlalarına kovanlarını yerleştirmesiyle üretiliyor. Arılar, çiçeklenen maydanozlardan nektar toplayarak temmuz ayının ilk haftalarına kadar hasat edilen bu özel balı üretiyor. Amino asit yönünden zengin ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileriyle bilinen bal, 850 gramlık kavanozlar hâlinde 450 liraya satılıyor.
"Kristalize Olması Kalitesini Gösteriyor"
Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ekici, 17 yıldır bölgede maydanoz balı üretildiğini belirtti. Ekici, göçebe arıcıların da bu üretime ilgi gösterdiğini ifade ederek, “Göçmeden önce mutlaka kovanlarımızı maydanoz tarlasına koyarız. Bu bal çok kıymetlidir” dedi.
Yıllık üretimin yaklaşık 40 ton olduğunu vurgulayan Ekici, “Balın antioksidan değeri çok yüksek. Hızla kristalize olması halk arasında olumsuz algılansa da bu doğal balın kalitesinin göstergesidir” diye konuştu.
"Gerçek Değeri Tescille Ortaya Çıkacak"
Ekici, coğrafi işaretle birlikte ürünün kıymetinin daha iyi anlaşılacağını savunarak, “Laboratuvar testlerinde, bu balın enzim ve besin değerlerinin yayla ballarına kıyasla çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu nedenle coğrafi işaret belgesini mutlaka almalıyız” ifadelerini kullandı.
Bal üreticisi İbrahim Sürmelioğlu ise “Öncelikle ailemin tüketmesi için üretiyorum. En azından çocuklarıma yedirdiğim balın ne olduğunu biliyorum. Talep gelince eşe dosta da satıyoruz” diyerek üretime olan yaklaşımını paylaştı.