UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Şanlıurfa’daki Harran Ören Yeri'nde, 45-50 dereceyi bulan kavurucu sıcaklığa rağmen arkeolojik kazılar sürdürülüyor. Arkeologlar, restoratörler, gönüllü öğrenciler ve Harranlı işçilerden oluşan kazı ekibi, tarihin izlerini ortaya çıkarmak için sabah erken saatlerde sahaya iniyor.
Kazı çalışmalarına Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal başkanlık ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, valilik ve belediyenin işbirliğinde yürütülen kazılarda, Harran Medresesi'nin tonozlu odalarında önemli yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Önal, “Tarih kaynaklarında bölgede beş medrese olduğundan söz ediliyor. Bu yapılardan bazılarını ortaya çıkarmayı başardık,” dedi.

Kazıların yıl boyunca devam ettiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Önal, sıcaklığa karşı alınan önlemleri şöyle anlattı:
“Şu an yazın tam ortasındayız. Sıcaklık 45-50 derece olmasına karşın kazılarımız burada sürüyor. Çalışmalara sabah 06.00 gibi başlıyoruz ve öğlene kadar devam ediyoruz. İşçilerimiz Harranlı oldukları için genetik olarak bu sıcaklığa alışkın. Biz arkeologlar da sahada uzun yıllar çalıştığımız için adapte olduk. Heyecanla, sevinçle arkeolojik kazılarımıza devam ediyoruz.”
Toz, Sıcak ve Sabır Gerektiren Bir Meslek
Arkeolog Ezgi Örenler, zorlu koşullara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Hem sıcaklık hem de toz nedeniyle çalışmaların zaman zaman zorlaştığını söyleyen Örenler, “Harran’da aşırı sıcakta kazı yapmaya çalışıyoruz. Şu an Şanlıurfa’da insanlar klimanın altında bile zorlanırken biz sabırla kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu gerçekten çok sabır isteyen bir iş. Ancak işin heyecanıyla sıcağı unutuyoruz,” ifadelerini kullandı.

“Har”dan Gelen Harran: Sıcakta Tarih Kazıyorlar
Kazı ekibinde yer alan Harranlı işçilerden Cemal Demir de sıcak havanın kendileri için alışılmış olduğunu söyledi. Harran’ın isminin bile sıcakla ilişkilendirildiğini vurgulayan Demir, “Biz bu sıcaklara alışkınız. 45-50 derece sıcağın altında bu işi hocalarımızla birlikte severek yapıyoruz. ‘Har’ zaten sıcak demek, Harran ismi de oradan geliyor,” dedi.





