Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Kararlılık (Sumud) Filosu, İsrail donanmasının korsanca müdahalesine uğradı. Filonun öncü gemilerinden “Mikeno”, canlı takip sistemine göre Gazze kara sularına girdi. Ancak geminin İsrail güçlerince durdurulup durdurulmadığı henüz netleşmedi.

15 Gemiye El Konuldu, 26’sı Gasbedildi
Yaklaşık 15 gemi halen faaliyette ve Gazze kıyılarından 80 kilometre uzakta ilerleyişini sürdürüyor. Yetkililer, İsrail saldırılarında gasbedilen gemi sayısının 26’ya yükseldiğini açıkladı.

Mikeno’da Türk Aktivist Var
İspanya’dan hareket eden Mikeno gemisinde, Türkiye’den Muhammed Huzeyfe Küçükalptekin isimli bir aktivistin bulunduğu belirtildi. Geminin Gazze’ye uzaklığı ise yaklaşık 21 kilometre (11 deniz mili) olarak kaydedildi.

Alıkonulan Aktivist Sayısı Artıyor
Küresel Sumud Filosu Sözcüsü Saif Abukeshek, İsrail’in saldırıya uğrattığı gemilerde çok sayıda farklı ülkeden aktivistin bulunduğunu açıkladı. Son verilere göre, alıkonulan Türk vatandaşı sayısı 34’e yükseldi.
Katılımcılar arasında 30 İspanyol, 22 İtalyan, 21 Türk, 12 Malezyalı, 11 Tunuslu, 11 Brezilyalı, 10 Fransız, 9 İrlandalı, 8 Cezayirli, 7 ABD’li, 7 Alman, 6 İngiliz ve daha birçok ülkeden aktivist yer alıyor.
Abukeshek, saldırıların dünya genelinde büyük tepki çektiğini vurgulayarak, “Bu, soykırıma karşı küresel dayanışma hareketinin doğuşudur.” dedi.

22 Gemi Yola Devam Ediyor
Küresel Sumud Filosu Türkiye Delegasyonu, bugüne kadar 15 gemiye müdahale edildiğini ve Türk aktivist sayısının 25’ten 34’e çıktığını açıkladı.
Son verilere göre, 52 gemiden 22’si hâlâ Gazze’ye doğru yol almakta ve kıyıya yalnızca 10 kilometre mesafe kaldı.




