Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) 29. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Karpalas Otel’de gerçekleştirildi. Üç gün sürecek toplantıya TGK Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye genelinden gazeteciler cemiyeti başkanları katıldı.

Toplantının açılışında, yerel basının ekonomik sürdürülebilirliği, basın özgürlüğü, Gazetecilik Meslek Yasası ihtiyacı ve Bolu’da yaşanan Grand Kartal Otel faciasının turizm üzerindeki etkileri gündeme taşındı. Divan seçiminde TGK Genel Başkan Vekili Sefa Özdemir divan başkanı olurken, TGK Genel Sekreteri Ergün Ata ve Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mert Minisker divan katibi olarak seçildi.

Kolaylı: “Basın İlan Kurumu cezalandırıcı değil, teşvik edici olmalı”
Toplantıda konuşan TGK Genel Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı, basın sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirterek yerel medyanın yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Kolaylı, “Basın İlan Kurumu aracılığıyla dağıtılan resmi ilanlar, yerel gazeteler için hayati bir gelir kaynağıdır. Ancak cezalar ve birleşme baskıları basını bunaltıyor. BİK’in cezalandırıcı değil, destekleyici bir yapıya kavuşması gerekiyor” dedi.

“Gazetecilik Meslek Yasası acilen çıkarılmalı”
Kolaylı, medya sektöründe Gazetecilik Meslek Yasası eksikliğinin mesleki standartları düşürdüğünü ifade ederek, “Her isteyen gazeteciyim diyerek bu mesleğe başlayabiliyor. Bu durum bilgi kirliliğini artırıyor. Mesleğin itibarını ve etik standartlarını koruyacak yasal düzenlemelere ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Basın özgürlüğü konusundaki kısıtlayıcı maddelerin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kolaylı, “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” suçunun gazeteciler üzerinde baskı aracı haline geldiğini belirtti.

“Çalışma şartlarının güncellenmesi toplumsal bir ihtiyaç”
TGK Başkanı Kolaylı, 5953 sayılı Basın İş Kanunu’nun günümüz koşullarına uygun şekilde revize edilmesi gerektiğini söyledi: “Yıpranma hakkı gibi gazetecilik mesleğinin temel kazanımları geri alındı. Yasa yeniden düzenlenmeli ve basın kartı şartı kaldırılmalıdır.”
Minisker: “Köroğlu gibi mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz”
Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mert Minisker, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bolu’nun tarihi mirasına ve basın geleneğine vurgu yaptı.
“Köroğlu diyarı, İzzet Baysal kenti Bolu’ya hoş geldiniz. Biz Bolu Gazeteciler Cemiyeti olarak 1988’den beri ayaktayız. Mesleğimizi hiçbir zaman siyasi çıkarlara teslim etmedik. Köroğlu gibi mücadele ettik, Köroğlu gibi de mücadele etmeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.





