Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili tartışmalar sürüyor. Bakan Işıkhan, asgari ücrete zam düşünülmediğini belirtse de, emekli maaşlarına %25 ila %30 arasında bir zam yapılması bekleniyor. İşte detaylar…

Temmuz ayı yaklaşırken, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili kulis bilgileri ve değerlendirmeler gündeme gelmeye devam ediyor. Sözcü TV’de konuşan Deniz Zeyrek, emekli maaşlarına %25 zam yapılacağını öngördüğünü belirtti. Asgari ücret konusunda ise hükümetin zamma sıcak bakmadığı ancak işverenlerin ara zam yapabileceği ifade ediliyor. İşte asgari ücret ve emekli zamları hakkındaki son detaylar…

Adanalı imamdan dikkat çeken paylaşımlar Adanalı imamdan dikkat çeken paylaşımlar

Enflasyon Artiyor Kagit Para Artiyor 1007717 5

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM BEKLENTİSİ

Deniz Zeyrek, emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Emekli maaşının yüzde 30 artacağını düşünüyorum ama bence yüzde 25 zam gelecek. Kök aylığı daha az olanlar 10 bin TL’nin çok az üstüne çıkabilir. Zamlar kök maaş üzerinden yapılır. Kök aylığı düşük olan emeklilerin yüksek beklentiye girmemeleri lazım. 8 bin TL kök aylıkları varsa yine 10.400 TL alabilirler.”

Zeyrek, ayrıca en düşük emekli maaşının 13 bin TL seviyelerine çıkması gerektiğini, aksi takdirde kök ücretlerin düşüklüğü nedeniyle zam alan emeklilerin maaşlarının 10 bin TL’yi geçemeyeceğini belirtti.

6207742945D2A0C0140Fbdf2

ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA HÜKÜMETİN KARARLILIĞI

Asgari ücret konusunda hükümetin zam yapmaya sıcak bakmadığını ifade eden Zeyrek, işverenlerin çalışanların durumlarını göz önünde bulundurarak ara zam yapabileceğini belirtti. “Asgari ücret 25 bin TL bile olsa 1 Ocak 2025’e kadar para yine değer kaybedecek. İşletmeler çalışanlarına zam yaparken ürünlerine de zam yapacak bu da yine aynı şeylerin konuşulmasına neden olacak,” diyen Zeyrek, yüksek enflasyonun yarattığı sorunların devam edeceğini vurguladı.

DENİZ ZEYREK’TEN ELEŞTİRİLER

Zeyrek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de eleştirerek, “Maalesef bu ülkenin Hazine ve Maliye Bakanı harikalar diyarında geziyor. Bunları neden konuşmuyoruz. Sayın Şimşek’in açıklamalarını takip ediyorum, gerçekten kendisi Türkiye’nin gerçekliğinden uzak,” ifadelerini kullandı.

İŞVEREN VE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Zeyrek, asgari ücretin artırılmaması durumunda birçok çalışanın işi bırakabileceğini belirterek, “Ara zam yapılmazsa eğer birçok çalışan işi bırakıp evde devlet yardımı bekleyebilir. Üniversite mezunu gençler zaten ücretleri beğenmiyor. Yol parası, yemek parası elde kalan maaş 5-6 bin TL,” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ