Elektronik Sigara Çocukları da Etkiliyor
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, elektronik sigara kullanımının ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklara kadar indiğini belirterek, bu ürünlerin düşündüğünden çok daha zararlı olduğuna dikkat çekti. Özellikle farklı tatlar ve kokusuz oluşu nedeniyle çocukların bu ürünleri kullanmasının kolaylaştığını ifade eden Fındıkçıoğlu, "Sigara değil ama sigara kadar zararlı" diyerek uyarılarda bulundu.
“Sigara Kadar Tehlikeli”
Elektronik sigaranın, sanıldığının aksine normal tütün mamullerinden farklı olmadığını belirten Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, kullanımın artmasının toplumsal sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Elektronik sigaraların toplumda daha masum algılandığını belirten uzman doktor, özellikle küçük yaş gruplarındaki yaygın kullanımın, genç yaşta kalıcı akciğer ve kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini vurguladı.
“Patlamış Mısır Akciğeri” Tehlikesi
Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların ABD’de “patlamış mısır akciğeri” olarak bilinen hastalığa sebep olduğunu belirtti. Bu rahatsızlık, geçmişte patlamış mısır fabrikası çalışanlarında ortaya çıkmış ve tereyağı aroması için kullanılan “diacetyl” adlı kimyasalın solunmasıyla ilişkilendirilmişti. Günümüzde elektronik sigaralarda bu ve benzeri aromaların kullanılması nedeniyle, “hırıltılı nefes darlığı, öksürük” gibi KOAH’a benzer belirtiler gösteren ciddi bir akciğer hastalığı riski ortaya çıkıyor.
Sigara Bırakma Aracı Değil
Bir başka önemli uyarı da elektronik sigaranın, sigarayı bırakmak için bir alternatif olarak görülmesinin yanlış olduğuna dair. Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, bu yaklaşımın kullanıcıları hem zararlarından koruyamadığını hem de nikotin bağımlılığını sürdürdüğünü ifade ederek, bu ürünlerin sigarayı bırakmak isteyenler için çözüm değil, yeni bir bağımlılık aracı olduğunu söyledi.