Diyarbakır’da vatandaşlar, kış hazırlıkları kapsamında yaz aylarında aldıkları peynirleri soğuk hava depolarında saklıyor. Böylece hem peynirler olgunlaşarak daha lezzetli hale geliyor hem de vatandaşlar kış aylarında artan fiyatlara karşı ekonomik avantaj sağlıyor.

Tarihi Sur ilçesindeki peynirciler pazarında işletmecilik yapan Nezir Temer, peynir çeşitlerini bidonlarda tuzlayarak buzhaneye kaldırdıklarını söyledi.
Temer, şu bilgileri verdi:
“16-18 derecelik su hazırlıyoruz, peynirleri bu suya göre bidonlara bırakıyoruz ve buzhaneye atıyoruz. ‘Salamura’, ‘erimiş’, ‘lavaş’ gibi çeşitlerimiz var. 5-6 ay, bazen 7 ay bu şekilde bekletiyoruz. Bu peynir buzhanede kaldığında hem daha lezzetli oluyor hem de insanı rahatsız etmiyor.”

Peynirler Depolarda Olgunlaşıyor-1

Peynir fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Temer, “İki ay önce 220 TL olan peynir, şu anda 250-300 TL arasında. Süt azalınca peynir de azalıyor, bu yüzden fiyatlar yükseliyor.” dedi.

“Kışın fiyat 400 TL’ye çıkabilir”

Yaklaşık 25 yıldır soğuk hava deposu işleten Engin Dinç ise yazın gelen peynirleri kışa kadar sakladıklarını belirtti. Dinç, şunları söyledi:
“Kışın peynir hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Yazın ucuz olan peynir, kışın pahalıya çıkıyor. Şu an fiyatlar 200-300 TL arasında ama kışın 400 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Depolarımızda peynirlerin tuz ve su oranlarını biz ayarlıyoruz. 10’uncu, 11’inci aya kadar muhafaza ediyoruz. Vatandaşlar bu peynirleri kışın tüketiyor.”

Peynirler Depolarda Olgunlaşıyor1

Depolardaki peynirlerin bidon büyüklüğüne göre fiyatının 200 TL’den başlayıp 500 TL’ye kadar değiştiği öğrenildi.

Kaynak: İHA