Eksun Gıda, yıl sonuna kadar ihracat hacimlerini artırmayı hedefliyor Eksun Gıda, yıl sonuna kadar ihracat hacimlerini artırmayı hedefliyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini açıklandı. 
TMO’den yapılan açıklamaya göre, makarnalık buğdaya ton başına 10 bin lira verileceğini kaydedildi.

BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATI NE KADAR OLDU?
Hububat hasadının şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerde olduğunun belirtildiği açıklamada, “14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla TMO'ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlanmıştır. Hasat başlangıcından bugüne kadar gelinen süreçte piyasalar yakından takip edilerek, bugün itibarıyla TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verilmiştir. 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlendi” denildi.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ AVANTAJ SAĞLIYOR
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere fark ödemesi desteği ne kadar verilecek?
Bakanlıkça, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 liraya kadar, arpa için ton başına 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verilecek. Verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerin eline ton başına makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçecek."
Bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecek. 
Bu destek ile birlikte üreticilerin eline geçecek fiyatlar şu şekilde olacaktır: 
Makarnalık Buğday: Ton başına 11.750 TL. 
Ekmeklik Buğday: Ton başına 11.000 TL
Arpa: Ton başına 8.000 TL

Muhabir: Ümit KAHRIMAN