Asrın İnşası Hatay’da Anlatıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay’ın Antakya ilçesinde yerli ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi. “Asrın İnşası” programına Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, milletvekilleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin, Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olduğunu belirten Kurum, 11 ilde 150 milyar dolar ekonomik kayıp yaşandığını söyledi.
“Bir gecede 14 milyon insanımızın hayatı değişti. 108 bin kilometrekarelik alanda, 7’si büyükşehir olmak üzere 11 ilimizde hayat durdu. 50 binden fazla canımızı kaybettik.” ifadelerini kullandı.
“Deprem Bölgesi Türkiye’nin Kalbidir”
Deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları “asrın inşası” olarak tanımlayan Kurum, bu illerin Türkiye ekonomisi için stratejik önemine dikkat çekti:
“Deprem bölgesi Türkiye’nin kalbidir, geleceğidir. Her beş çocuğumuzdan biri bu topraklarda dünyaya geliyor. İhracatımızın yüzde 8,6’sı, ithalatımızın yüzde 6’sı bu illerimizde gerçekleşiyor. Bu yüzden biz, ‘deprem bölgesinin dirilişi Türkiye’nin istikbal meselesidir’ diyoruz.”
Kurum, bu kapsamda 81 ilde yapı stokunun yenilenmesiyle Türkiye Yüzyılı’nın “dirençli şehirlerin yüzyılı” olacağını vurguladı.
75 Milyar Dolarlık Dev Yatırım
Deprem sonrası bölgeyi ayağa kaldırmak için 75 milyar doları aşan yatırım yaptıklarını belirten Kurum, arama kurtarma çalışmalarının ardından hızla kalıcı konutların inşasına başladıklarını söyledi:
“Depremin 15. gününde ilk konutlarımızın yapımını başlattık, 45. günde temellerimizi attık. Bugün 11 ilde 174 alanda, 3 bin 481 şantiyede 200 bin mimar, mühendis ve işçimiz arı gibi çalışıyor.”
Kurum, Türkiye’nin deprem bölgesinde saatte 23, günde 550 konut inşa eden bir ülke haline geldiğini vurguladı.
“Yıl Sonuna Kadar 453 Bin Konutu Teslim Edeceğiz”
Bakan Kurum, konut yapımlarında önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“6 Eylül itibarıyla 304 bin 836 bağımsız bölümü teslim ettik. Konutlarımızın yüzde 70’ini tamamladık, her üç hak sahibimizden ikisi evine kavuştu. 15 Kasım’da 350 bininci yuvamızı teslim edeceğiz. Yıl bitmeden 453 bin konutun tamamını hak sahiplerine ulaştıracağız.”




