Sakarya’nın Taraklı ilçesinde yaşayan Erfe Dönmez, çocuk yaşta öğrendiği geleneksel dokuma sanatını 45 yıldır sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak tescillenen Dönmez, ev hanımlarına verdiği eğitimle bu kadim sanatı gelecek nesillere aktarıyor.

Ortaokullu Mucitler Sinyallerden Elektrik Üretiyor
Ortaokullu Mucitler Sinyallerden Elektrik Üretiyor
İçeriği Görüntüle

Babaannesinden öğrendiği dokuma tekniğini 11 yaşında ustalaşarak geliştiren Dönmez, 2003 yılından bu yana Taraklı Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapıyor. Taraklı ve Geyve’de eğitim verdiği 29 kadın kursiyer, öğrendikleri bilgilerle ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Yüzde 100 pamuk ipliğinden masa örtüsü, perde, fular ve kıyafet gibi ürünler dokuyan Dönmez, “Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları bir ömür sürsün, yeni nesillere de aktaralım isterim. Taraklı yöresine ait dokumamız asla kaybolmasın” dedi.

Usta Öğretici

"Evimizde dışarıdan ürün girmezdi"
İlkokul çağında pala bezinden kilim dokuduğunu belirten Dönmez, evde kullanılan birçok eşyanın kendi elleriyle üretildiğini anlattı. Dönmez, “Anneme de babaannem öğretmiş. Her iki kuşaktan da öğrendim. O dönem her evde tezgah vardı” sözleriyle geleneğin köklerine dikkat çekti.

Yüzde 100 pamuktan yapılan ürünlerin sağlığa faydasına da değinen Dönmez, özellikle astım hastalığı olan çocuklar için bu ürünlerin tercih edildiğini, birçok müşterinin bebek kıyafetleri ve kilim siparişi verdiğini dile getirdi.

“Ev ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Kursiyerlerin eski kıyafetleri ve sökülen kazak iplerini değerlendirerek dokuma yaptığını anlatan Dönmez, bu ürünlerin turistler tarafından ilgiyle karşılandığını söyledi.

Kursa 5 yıl önce katılan kursiyer Gülcan Çolak ise, “İlk yaptığım paspası evime serdim. Kullandıkça değerini anladım. Pamuklu olduğu için çok sağlıklı. Hocamızın desteğiyle bugünlere geldik” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Kaynak: AA