Türkiye’nin milli meyvesi olarak bilinen ve coğrafi işaret tesciline sahip kuru incir, bu yıl üreticinin elinde kaldı. İhracatta yaşanan durgunluk nedeniyle üreticinin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “İhracatta yaşanan sorunların faturasını üretici ödüyor” dedi.

Park halindeki otomobil küle döndü
Park halindeki otomobil küle döndü
İçeriği Görüntüle

Aydın’da Kuru İncir Krizi Üreticinin Emeği Elinde Kaldı (1)

“Üretimin Yüzde 60’ı Hâlâ Üreticinin Elinde”
Kendirlioğlu, incirdeki sıkıntının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Burada fiyattan ziyade, tüccar ve ihracatçıların malı almaması sorunu var. Şu anda üretimin yaklaşık yüzde 60’ı üreticinin elinde bekliyor. 15 Ekim’in ilk yükleme tarihi olarak belirlenmesi büyük bir hata oldu. Defalarca itiraz etmemize rağmen tarih değişmedi. Yükleme tarihi geciktikçe, üretici malını elden çıkaramıyor ve ucuz fiyata satmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“Ürünü Alan Yok”
Geçmiş yıllarda ekonomik sıkıntısı olan üreticinin, ürününü düşük fiyata da olsa satabildiğini hatırlatan Kendirlioğlu, bu yıl alıcı bulmanın imkânsız hale geldiğini söyledi. “Bu sene çiftçi ürününü ucuza bile vermek istese maalesef alıcısı yok. Bunun en büyük nedeni ihracatta yaşanan problemler. Aflatoksin nedeniyle Avrupa Birliği’ne malın gitmediği söyleniyor. Diğer ülkeler de bu durumu fırsat bilip fiyatları düşürmek istiyor” dedi.

“Sorunun Çözümü İçin Girişimler Başladı”
Aydın Ziraat Odası Başkanı, konuyla ilgili Aydın milletvekillerine ve ilgili bakanlıklara bilgi verdiklerini belirterek, “Sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Üretici bu yükü daha fazla kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

Kuru incirde yaşanan bu kriz, Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde binlerce üreticiyi ekonomik olarak olumsuz etkiliyor.

Kaynak: İHA