Giresunlu fırıncı Burhan Paylan, dededen kalma mesleğini sürdürerek meşhur Abacıbükü Ekmeği'nin lezzetini, sadece ekşi mayaya değil, fındık kabuğuyla ısıtılan içten yanmalı taş fırına bağlıyor.
Giresun'un meşhur Abacıbükü Ekmeği, fırıncı Burhan Paylan ve ailesi için sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir miras. Üçüncü kuşak fırıncı olan Paylan, ekmeğin eşsiz lezzetinin sırrının, kullanılan malzemelerden çok, pişirildiği içten yanmalı taş fırında gizli olduğunu söylüyor.

Karadeniz'de içten yanmalı taş fırın ustası olduğunu iddia eden Paylan, bu özel fırının Osmanlı Dönemi'ne kadar uzanan bir geçmişi olduğunu belirtiyor. Fırının taşlarının bile o dönemde sırtlarda taşınarak inşa edildiğini anlatıyor. Diğer fırınların aksine, içten yakılan bu fırınlar, her şeyin ustalığa ve tecrübeye dayandığı zorlu bir süreç gerektiriyor.

Fındık Kabuğunun Ekmeğe Kattığı Lezzet
Paylan, ekmeğin lezzetini artırmak için odun yerine fındık kabuğu kullandığını söylüyor. Fındık kabuğunun yüksek ısı kalitesi sağlamasının yanı sıra, fırına yayılan kendine has aromasının ekmeğe de işlediğini ve böylece ekmeğin lezzetini benzersiz kıldığını belirtiyor.
Babası gibi dördüncü kuşak fırıncı olan Ercan Paylan ise, dededen kalma bu özel ekmeğin bir kültür ve geleneği temsil ettiğini vurguluyor. "Abacıbükü Ekmeği"nin tescilini ve patentini alarak bu eşsiz lezzetin kalitesini korumayı hedeflediklerini söylüyor. Aile, en az bir asırlık geçmişi olan ekşi mayayla, bu özel lezzeti gelecek nesillere aktarmaya kararlı görünüyor.




