Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nda 2 bin yılı aşkın süredir ayakta duran devasa heykellerin korunması amacıyla başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmaları kapsamında, nano teknoloji kullanılarak kireç taşı çatlaklarına özel çözeltiler enjekte ediliyor.

Nemrut Dağı (2)

Nano Kireç Çözeltisi ile Sağlamlaştırma
2022 yılında Herakles heykeli üzerinde deneme amaçlı uygulanan nano dağılımlı kalsiyum hidroksit çözeltisi başarılı sonuçlar verdi. Bu yıl Kral I. Antiochos ve Kartal Başı heykellerinde uygulanan yöntemle, heykellerin kılcal çatlaklarına şırıngalar aracılığıyla nano kireç enjekte ediliyor. Bu uygulama sayesinde heykeller, yağmur suyunun içeri sızması gibi atmosferik etkilere karşı korunacak.

Estetik Ama Ziyaretçiyi Yanıltmayan Dolgu
Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı, çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Ziyaretçileri yanıltmayacak bir estetik dolgu uygulayacağız. Çatlaklar görünür olacak, ancak içten dolgu ile dayanıklılık artırılacak” dedi.

Adıyaman’da Depremzedelere Moral Düğünü: 100 Çiftin Nikahı Kıyıldı
Adıyaman’da Depremzedelere Moral Düğünü: 100 Çiftin Nikahı Kıyıldı
İçeriği Görüntüle

Nemrut Dağı (3)

7 Temmuz Tesadüfü: 2087 Yıl Sonra Aynı Gün
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Kral Antiochos’un tahta çıkış tarihi olan 7 Temmuz 62 yılına atıfta bulunarak, “7 Temmuz 2025’te, tam 2087 yıl sonra, aynı gün bu dev heykellerin restorasyonu yeniden başladı” ifadelerini kullandı. Alkan, hedeflerinin bu kültürel mirası dördüncü bin yıla ulaştırmak olduğunu belirtti.

1 Ay Sürecek Çalışmalar
Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı ve Adıyaman Müzesinden uzman restoratörlerce yürütülen bu çalışmaların yaklaşık 1 ay sürmesi planlanıyor.

Kaynak: İHA