Osmaniye'nin Kadirli ilçesi yakınlarındaki Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı’nda bulunan ve UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilen “Karatepe Yazıtları”, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve “Karatepe Kitabı”nın yazarı Doç. Dr. Faris Demir, yazıtların taşıdığı evrensel kodlara dikkat çekti.

İndus ve İnka Yazıtlarının Çözümüne Katkı Sağlayabilir
Doç. Dr. Demir, “Milyonlarca dolarlık gizemler Karatepe Yazıtları'nda saklı” diyerek bu yazıtların yalnızca Anadolu’ya değil, dünya çapında çözülemeyen pek çok kadim yazıya ışık tutabileceğini belirtti. Yazıtların, İndus Vadisi’ndeki yazılar ve Brezilya’daki İnka Taşı yazıtları gibi hâlâ çözülememiş sistemleri anlamada ipuçları sunabileceğini söyledi.

Osmaniye'de Unesco'ya Kayıtlı Karatepe Yazıtlar2

Luwi Hiyeroglifleri: Göbeklitepe'ye Kadar Uzanan Tarih
Anadolu Luwi hiyerogliflerinin kökeninin Seramiksiz Neolitik Dönem’e dayandığını ifade eden Demir, “Anadolu Hiyeroglifleri, Mısır’dakilerden tamamen farklıdır. Mısır’da sınırlı kalan hiyeroglifler yerel kalırken, Anadolu yazıtları evrensel nitelik taşıyor. Bu yazıtlar Göbeklitepe ve Körtik Tepe’ye kadar uzanıyor” dedi.

Dünyanın En Uzun Çift Dilli Yazıtı
Demir, Karatepe Yazıtları’nın görüntü açısından dünyanın en uzun çift dilli yazıtı olduğunun altını çizdi. “Dünyadaki tüm yazılar resim yazısından türemiştir. Resim yazıları herhangi bir dile bağımlı değildir ve evrenseldir” diyerek yazıtların çözülmesiyle birçok başka yazı sisteminin de anlaşılabileceğini vurguladı.

Osmaniye'de Yürek Isıtan Babalar Günü Ziyareti Osmaniye'de Yürek Isıtan Babalar Günü Ziyareti

Osmaniye'de Unesco'ya Kayıtlı Karatepe Yazıtlar

Kaynak: İHA