Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen kadınlar, Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) başlattığı “Daha Güçlü Yarınlar, Daha Güçlü Kadınlar” projesi kapsamında açılan gastronomi atölyelerinde meslek sahibi olma yolunda ilerliyor. Kahramanmaraş’ta 40, Hatay İskenderun’da ise 24 kadının katıldığı atölyelerde kadınlar, hem yerel hem dünya mutfağını öğreniyor, hem de üretime katılarak gelir elde ediyor.
Uygulamalı Eğitimle Mesleğe İlk Adım
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında verilen eğitimlerde, kadınlar tabaklama tekniklerinden gıda teknolojilerine kadar birçok alanda kendilerini geliştiriyor. Projeyle kadınların sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımı hedefleniyor.
“Artık Ben de Varım”
Kursiyerlerden Merve Doğan, özel gereksinimli kızının bakımını 16 yıl üstlendikten sonra KADEM sayesinde hayalini gerçekleştirme şansı bulduğunu ifade etti. “Artık ben de varım demek istiyordum. KADEM karşıma çıktı. Buradaki eğitimlerle kendimi geliştiriyor ve internet üzerinden yemek satışı yaparak aileme katkı sağlıyorum” dedi.
“Hayalim Şef Olmak”
Eski anaokulu öğretmeni Şeniz Dayanıklı da gastronomiye olan ilgisini KADEM ile keşfetti. “Hayalim, ünlü bir şef olmak ve kendi restoranımı açmak. Mutfakta çok mutluyum. İçli köfteden mezeye her şeyi yapmayı seviyorum” diye konuştu.
Kendi Tariflerine Patent Başvurusu
Fatma Dilli ise depremden hemen önce açmayı planladığı işyerinin yıkılmasıyla umutlarını yitirse de KADEM’in kursuyla yeniden güç buldu. “Yöresel tariflere dokunuşlar yapıyorum. Kendi tariflerim için patent başvurusunda bulunmayı hedefliyorum” dedi.
Birlikte Üreten Kadınlar, Birlikte Güçleniyor
Saadet Beşenli de eşiyle birlikte bir lokanta açma hayaliyle kurslara katılanlardan biri. Gastronomide uzmanlaşarak ailesiyle birlikte kendi işini kurmak isteyen Beşenli, “Konteyner kentte yaşam sürsem de hayal kurmaktan vazgeçmiyorum” ifadelerini kullandı.
KADEM’in desteklediği bu projede kadınlar, sadece yemek değil, aynı zamanda yeni bir yaşam kurma mücadelesi veriyor.