Dünyadaki en önemli deniz kaplumbağası üreme alanlarından biri olarak kabul edilen Alata sahilinde, üreme dönemi öncesi başlatılan çalışma, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla hayata geçirildi. Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAYUM), Adana, Mersin ve Hatay’daki üniversitelerin dezenformasyonla mücadele topluluğu üyeleri ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, 3,5 kilometrelik sahil hattı boyunca temizlik yapıldı.
Plastik atıklar toplandı, doğa korundu
DEKAYUM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, henüz yuvalama süreci başlamadan yapılan bu çalışmanın, kaplumbağaların yaşamlarını kolaylaştırmak amacı taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Ergene, “Plastik atıkları toplayarak, kaplumbağaların rahatlıkla kumsala çıkmasını ve yavruların denize dönüşünü engelleyecek unsurları ortadan kaldırmayı hedefledik. Aynı zamanda sahilde bulunan kum zambakları da korunmuş oldu. Her iki tür de nesli tehlike altında olan canlılar. Bu nedenle yapılan her çalışma sadece kaplumbağaları değil, aynı yaşam alanını paylaşan diğer türleri de koruyor” dedi.
“Doğayla bir bütünüz”
Etkinliğe katılan MEÜ Dezenformasyonla Mücadele Topluluğu Başkanı Şeyda Akyol da projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Akyol, “Bugün burada Mersin’in simgesi olan Caretta Carettaların yaşam alanını korumak için bir araya geldik. Geleceğin iletişimcileri olarak böyle bir projeye katkı sunmak gurur verici. Doğayla bir bütünüz, onların yaşam alanlarını korudukça aslında kendi yaşam alanımızı da korumuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.