Döşemealtı Devlet Hastanesi bünyesinde 21 Nisan’da hizmet vermeye başlayan Palyatif Merkezi, ağır hastalıklarla mücadele eden kişilere ve yakınlarına destek oluyor. Kanser hastaları ile yoğun bakım sonrası süreçte olan hastalara yönelik hizmet veren merkez, ağrıyı azaltma ve bakım kalitesini artırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Merkez, bugüne kadar sekiz hastayı taburcu etti.

Palyatif Merkez Hastalara Nefes Aldırıyor (4)

Uzmanlardan Kritik Uyarı: Yaz Aylarıyla Birlikte Kene Tehlikesi Kapıda Uzmanlardan Kritik Uyarı: Yaz Aylarıyla Birlikte Kene Tehlikesi Kapıda

Multidisipliner yaklaşım ve uzman desteği
Anestezi Uzmanı Dr. Osman Çelik, palyatif bakımın sadece medikal değil, aynı zamanda psikolojik ve fiziksel destek gerektiren bir süreç olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Palyatif merkezimiz 21 Nisan itibariyle ilk hasta kabulüne başladı. Bugün itibariyle sekizinci hastamızı taburcu etmiş bulunmaktayız. Palyatif bakım multidisipliner bir disiplin. Diyetisyenler, fizyoterapistler, hemşirelerle birlikte bu bakımı yapıyoruz.”

Dayanılmaz ağrılara çözüm sunuluyor
Dr. Çelik, özellikle kanser hastaları ve yoğun bakım sonrası dönemdeki kişilere yönelik ağrı kontrolü ve evde bakım eğitimlerine odaklandıklarını belirterek, “Ağrıları hafifletmek için basamak tedavileri uyguluyoruz. Anestezi uzmanı olmamızın avantajıyla hem medikal hem de girişimsel tedavilerle hızlı ve yüz güldürücü sonuçlar elde ediyoruz” dedi.

Palyatif Merkez Hastalara Nefes Aldırıyor (3)

Hasta memnuniyeti dikkat çekiyor
Merkezde tedavi gören 76 yaşındaki Emine Çelebi, “Şu anda iyiyim. Ağrılarım kesildi. Allah razı olsun hocamdan. İyiyim, çok iyiyim. Memnunum” diyerek memnuniyetini dile getirdi. Kızı Derya Büyükgöz ise annesinin yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: “Annem eve gitmek istemiyor, burayı daha rahat buluyor. Hocamıza da ‘beni taburcu etme’ diyor.”

Palyatif Merkez Hastalara Nefes Aldırıyor (2)

Fiziksel destek de sağlanıyor
Merkezde fizik tedavi hizmetleri de sunuluyor. Bu sayede hastaların hareket kapasitesinin artırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Dr. Çelik, “Fizik tedavi hizmetiyle hastaların kas egzersizlerini de yaptırıyoruz. Bu süreçte hem ağrıların kontrolü hem de beslenme ve hareket kapasitesinin artırılması hedefleniyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA